‘Een leven lang spelen’

Kwafo Acquaah Arhin, Young Professional Brabant, vertelt..

Een leven lang spelen. Voor mij een werkethos, een drive om met plezier te werken, want werken zonder jezelf te ontwikkelen dat geeft mij geen voldoening.

Bij het aantreden als Young Professional bij BrabantAdvies werd ik geconfronteerd met de zin: ‘een leven lang spelen’. Niet een leven lang leren, maar een leven lang spelen. Een slogan waar ik enthousiast van werd en nog steeds word. Hoe meer ik over de zin nadenk hoe meer ik de zin kan koppelen met hoe ik het werken anno nu voor mij zie. Maar waarom nu  ‘spelen’, waar doelen we nu op?

Ik dacht meteen aan het hoofdkantoor van Google, de foto’s van de glijbaan en de pooltafels in het kantoor. Spelen kan op allerlei manieren vorm krijgen op de werkvloer. Je kunt spelen om te ontspannen, waardoor je beter kan presteren op je werk, maar je kunt ook het spelen gebruiken tijdens je werk om samen met collega’s of externen tot creatieve oplossingen te komen.

De vertaling van spelen tijdens het werk waar ik de meeste potentie in zie, is het spelend leren op de werkvloer. Als ik naar mijzelf kijk is dat een manier waarop ik snel informatie eigen maak. Niet alleen wordt het leren leuker, je wordt ook gestimuleerd om creatief te denken en tot oplossingen te komen. Er zijn genoeg artikelen te vinden die aangeven dat spelend leren er voor zorgt dat kinderen zich in de volle breedte ontwikkelen. Waarom zou dat op een bepaald moment ophouden? Ik denk dat we het spelen op de werkvloer terug moeten brengen. Zou het niet mooi zijn als het leren niet alleen het kopiëren van anderen is, maar dat wij onszelf blijven uitdagen. Spelen met concepten en ideeën uitproberen waardoor we sneller leren en onszelf naar een hoger plan kunnen tillen.

Houdt in ieder geval de pagina van de Young Professionals op de website van BrabantAdvies in de gaten! Want de komende tijd gaan we dit onderwerp verder uitdiepen!