De higtechindustrie van Brainport blijft groeien en trekt wereldwijd de aandacht. Met Operatie Beethoven als katalysator versnelt deze ontwikkeling, maar dat brengt ook grote ruimtelijke en economische keuzes met zich mee. Hoe zorgen we ervoor dat Brabant niet alleen aan een world-class industry bouwt, maar ook aan een world-class society?

Tijdens een dialoogsessie van de Provinciale Raad voor de Leefomgeving gingen we hierover in gesprek met gedeputeerde Wilma Dirken, wethouder Bas van der Pol, hoogleraar Ton Wilthagen én twee Young Professionals van de gemeente Tilburg.

Een greep uit de belangrijkste uitdagingen:

  • Van schaalsprong naar kwaliteitssprong – groei gaat niet alleen over méér, maar ook over beter. Hoe benutten we schaarste als motor om van de schaalsprong een kwaliteitssprong te maken?
  • Zijn onze instituties toekomstbestendig? – de schaal en snelheid van veranderingen vragen om slagkrachtige besluitvorming. Zijn onze instituties voldoende sterk en vitaal om in te spelen op de veranderende wereldorde? En nemen we besluiten op het juiste schaalniveau?
  • De menselijke factor – elke ruimtelijke keuze heeft impact op de levens en behoeften van mensen. Hoe zorgen we ervoor dat inwoners zich verbonden blijven voelen met de groei en verandering in hun leefomgeving?
  • Brabant in balans – hoe voorkomen we dat (economische) groei zich beperkt tot enkele hotspots, terwijl andere regio’s achterblijven?
  • Wendbaarheid als sleutel – hoe blijven we als provincie flexibel genoeg om in te spelen op economische en maatschappelijke verandering – in ruimtelijke ontwikkeling, talentontwikkeling en governance?
  • Welke economie willen we? – met beperkte ruimte en middelen rijst de vraag: in welke sectoren willen we investeren? Hoe zorgen we voor een economisch profiel dat duurzame groei en brede welvaart stimuleert?
  • De mozaïekmetropool als kans – Brabant is een netwerk van steden en dorpen met een rijke variatie aan functies en landschappen. Hoe benutten we de kracht van deze mozaïekmetropool om economische groei, ruimtelijke kwaliteit en brede welvaart met elkaar te verbinden?

Eén ding werd duidelijk: de tijd van praten is voorbij, Brabant moet gaan doen. De Provinciale Raad voor de Leefomgeving pakt daarom door op dit thema. 

 Voor meer informatie, neem contact met Ruud Leeijen, strategisch adviseur en secretaris van de PRL.