Interviewreeks een gezonde toekomst voor brabant

abdellah aknin

Noordvoerders

In Tilburg Noord krijgen jongeren een stem in de plannen die hun wijk vormgeven, dankzij de inzet van Noordvoerders. Met projecten, een eigen jongerenfonds en nieuwe initiatieven zoals de talkshow TakkiTilli, bouwt Noordvoerders aan een gemeenschap waarin jongeren zichzelf kunnen ontplooien en waar ze gehoord worden.

In de wijk Tilburg Noord, waar meer dan 120 nationaliteiten samenkomen, heeft Noordvoerders de afgelopen 3,5 jaar een beweging op gang gebracht. “Jongeren in Tilburg Noord voelen zich vaak niet gehoord,” vertelt Abdellah Aknin, de drijvende kracht achter Noordvoerders. “Onze wijk kampt met uitdagingen zoals armoede, schooluitval, en wantrouwen richting de overheid. Veel jongeren haken hierdoor af in de maatschappij. Maar door ze bij de plannen voor hun wijk te betrekken en het eigenaarschap bij hen te leggen, kunnen we dit gevoel omkeren.”

Jongerenfonds 

Een van de opvallendste projecten van Noordvoerders is het Jongerenfonds, een initiatief dat jongeren de mogelijkheid biedt om van hun ideeën werkelijkheid te maken. Een krachtig voorbeeld is een project van vier jongeren die samen een voetbalschool willen opzetten. “Ze willen kinderen uit de buurt trainen en toernooien organiseren,” vertelt Aknin. Dit initiatief laat zien hoe jongeren vanuit hun eigen ideeën en passie iets positiefs kunnen teruggeven aan de gemeenschap.  

Het Jongerenfonds heeft inmiddels ook de aandacht van de gemeente getrokken. Waar het eerst alleen toegankelijk was voor jongeren in Tilburg Noord, is het fonds nu uitgebreid naar Tilburg West. De gemeente waardeerde de resultaten en werkt nu samen met het jongerenwerk R-Newt van Contour de Twern en Noordvoerders om het fonds verder te ondersteunen en uit te breiden. 

Takkie Tilly: een podium voor dialoog 

Een recent spraakmakend initiatief is Takkie Tilly, een interactieve talkshow waarin jongeren uit de wijk de kans krijgen om in gesprek te gaan met gemeenteraadsleden en beleidsmakers. “In Takkie Tilly, straattaal voor ‘praten over Tilburg’, worden actuele onderwerpen besproken die vaak niet aan bod komen,” vertelt Aknin. Denk aan thema’s zoals mentale gezondheid, de woningnood, en maatschappelijke veiligheid. Tijdens de eerste sessie kwamen er ruim 50 jongeren, beleidsmedewerkers en wijkprofessionals samen om in een open setting te praten en ideeën te delen. “Het doel is om elkaar beter te leren begrijpen en met respect naar elkaar te luisteren. We hebben elkaar nodig om de wijk vooruit te helpen.” 

Aknin groeide zelf ook op in Tilburg Noord en voelt zich nauw verbonden met de wijk. “Ik heb altijd een liefde gehad voor de wijk en wil dat jongeren zich hier ook thuis voelen,” zegt hij. Hij besloot zich te richten op jongerenparticipatie en combineert nu zijn opleiding Social Studies aan Fontys met het werk bij Noordvoerders. Zijn achtergrond en ervaring maken hem een vertrouwd gezicht in de wijk, zowel voor jongeren als voor beleidsmakers. “Het helpt dat ik hier opgegroeid ben en weet wat er speelt,” vertelt hij. “Dat vertrouwen is belangrijk, zowel bij de gemeente als bij de jongeren. Ze weten wat ze aan me hebben.” 

Concrete voorbeelden en impact op de lange termijn 

Noordvoerders heeft al meerdere jongeren begeleid bij het opzetten van eigen projecten. Zo startte een jongere de podcast Noordcast 013, waar ze gesprekken voeren met buurtbewoners van diverse achtergronden. “De verhalen en ervaringen uit de wijk krijgen zo een breed podium,” legt Aknin uit. “Deze jongere had eerst niet durven dromen dat haar idee werkelijkheid zou worden, maar met een beetje steun en begeleiding heeft ze het toch voor elkaar gekregen.”  

Een ander recent project dat uit het Jongerenfonds voortkwam, is een initiatief van een groep meiden die wilden leren hoe ze zelf kleding konden maken. Met steun van het Jongerenfonds leerde de groep vaardigheden in het ontwerpen en produceren van kledingstukken, iets wat nu met trots wordt getoond in Studio Noord, het hoofdkwartier van Noordvoerders. “We willen dat jongeren niet alleen dromen, maar ook daadwerkelijk hun ideeën uitwerken en uitvoeren,” legt Aknin uit. 

Noordvoerders als model voor andere gemeenten 

De aanpak van Noordvoerders biedt interessante inzichten voor gemeenten die de kloof tussen beleid en burger – zeker als het gaat om jongeren – willen verkleinen. De sleutel ligt volgens Aknin in eigenaarschap en participatie. “Als jongeren betrokken zijn bij wat er in hun wijk gebeurt, voelen ze zich verantwoordelijk en zijn ze eerder geneigd om positief bij te dragen. Het is belangrijk om niet alleen met jongeren te praten, maar ze ook echt een stem en invloed te geven,” zegt hij. 

Volgens Aknin zouden andere gemeenten baat hebben bij een soortgelijk jongerenplatform dat lokaal wordt geleid door mensen met wortels in de wijk. “Het is de combinatie van geloofwaardigheid en betrokkenheid die werkt. Ik geloof dat dit model in andere wijken ook kan slagen, maar je hebt mensen nodig die echt luisteren en een connectie hebben met de jongeren.” 

Noordvoerders kijkt ondertussen naar de toekomst en werkt aan langetermijnfinanciering en de ontwikkeling van een ambassadeursprogramma om de continuïteit van het project te waarborgen. “We willen graag dat jongeren ook in de toekomst een stem hebben in hun wijk. Onze droom is dat Noordvoerders in Tilburg Noord een blijvende positieve invloed heeft, en hopelijk inspireren we anderen om hetzelfde te doen.” 

Het verhaal van Abdellah is onderdeel van de verkenning van de Young Professionals Brabant naar een Gezonde Toekomst voor Brabant. In een reeks interviews laten ze echte gamechangers aan het woord. Wat was de aanpak? Wat zijn succesfactoren en sleutelmomenten? Welke lessen helpen antwoord te vinden op de vraag hoe we een gezonde toekomst voor jongeren realiseren? De interviews bieden aanknopingspunten voor een koers naar een gezonde toekomst.  Op Wereldgezondheidsdag, 7 april 2025, verschijnt niet alleen de digitale bundel met alle verhalen, maar pakken de Young Professionals Brabant op een eigenwijze manier het podium op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.