“BrabantAdvies dwingt ons tot nadenken”

Schaarse ruimte. Grenzen trekken of grenzen verleggen? 

“Politiek is gebonden aan akkoorden, afspraken en verwachtingen. Dat maakt de onafhankelijke rol van BrabantAdvies zo belangrijk. De vrije blik op ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke vraagstukken die de provincie kan inzetten als richtingaanwijzer om tot beleid te komen.” Dat zegt Floris Alkemade, lid van de Provinciale Raad voor de Leefomgeving tijdens het symposium ‘Schaarse ruimte: grenzen trekken of grenzen verleggen?’ dat op 3 november plaatsvond in de LocHal in Tilburg. Het symposium werd georganiseerd ter ere van het vijfjarig bestaan van BrabantAdvies.

Het symposium richtte zich op de verstedelijking in Brabant en de vele factoren die daarbij een rol spelen. Van woningbouw tot landbouw en natuur. Van klimaatverandering en afnemende biodiversiteit tot energie- en voedseltransitie. Welke keuzes maken we en wie is er aan zet? Hoe zorgen we dat het mooie van Brabant behouden blijft? Is het tijd om grenzen te trekken of juist te verleggen?

Floris Alkemade en de voorzitters van de vier raden van BrabantAdvies: Wim van der Meeren, Pieter van Geel, Marius Zuurbier en Elphi Nelissen, gaven hun visie op de toekomst van Brabant. 

Hier vindt u het verslag en de visualisatie van de middag.

Wilt u op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen, onze adviezen en standpunten? Volg ons op LinkedIn of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Delen:

Gerelateerde berichten

BrabantAdvies brengt regelmatig een nieuwsbrief uit. De afgelopen periode heeft BrabantAdvies Brabantse beslissers gevoed met adviezen. Gebaseerd op wetenschap, de Brabantse praktijk en beleid.
BrabantAdvies bestaat 5 jaar. En dat vieren we. Met deze maand elke week een teamlid in de schijnwerpers. In een korte volgreeks komen onze adviseurs aan het woord. Waar maken zij zich sterk voor? Welk advies of welke samenwerking vinden zij, met de uitdagingen waar Brabant vandaag voor staat, uiterst relevant? Maak kennis met de oproep van Alwin, Myrtille, Ruud, Sjors en Karin.
Brabant heeft te maken met forse personeelstekorten. Voor vrijwel alle beroepen zijn te weinig mensen te vinden. In het 2e kwartaal van 2021 kende Brabant 52.000 openstaande vacatures, meer dan anderhalf keer zoveel als het jaar ervoor. Bovendien is 1 op de 3 vacatures moeilijk vervulbaar. SER Brabant schreef een oproep aan Brabant. 
Op 15 juli vond een zeer inspirerende VABIMPULS Event plaats. Opgedane ervaringen van bijna 4 jaar ondersteuning en begeleiding van ruim 650 initiatiefnemers werden tijdens deze bijeenkomst online gedeeld. Hiermee stimuleert VABIMPULS beweging in het landelijk gebied. Als vervolg hierop is er op 21 oktober een programma met verdiepende workshops waarin ontmoeting en uitwisseling letterlijk centraal staan: 'dynamiek op het Brabantse platteland'