Interviewreeks een gezonde toekomst voor brabant
Marjorie malbons
Directeur Stichting MAIT
Schulden, verslaving en uitzichtloosheid zijn helaas dagelijkse realiteit voor veel jongeren in Rotterdam. Onder leiding van de bevlogen directeur Marjorie Malbons, zet Stichting MAIT zich in om deze jongeren te ondersteunen. Wat begon als hulp aan jongeren met een rugzak, groeide uit tot een beweging die vele jongeren positief heeft beïnvloed. “We helpen niet alleen bij het wegwerken van schulden, we geven jongeren ook weer een toekomstperspectief.”
De wortels van MAIT
Marjorie spreekt uit ervaring. Ze kent de verstikkende greep van schulden maar al te goed. “Ik heb in mijn huwelijk ervaren hoe geld zomaar van de rekening verdween door gokken en verslaving. Ik stond er ineens alleen voor, met drie kinderen en een stapel onbetaalde rekeningen. Ik wist niet hoe ik het zou redden.” Dit was haar drijfveer om Stichting MAIT – ‘Mijn Administratie Is Top’ – op te richten. De organisatie heeft een specifieke afdeling die zich richt op jongeren tussen de 18 en 30 jaar, een groep die volgens Malbons vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om schuldhulpverlening.
MAIT werkt momenteel vanuit drie locaties in Rotterdam en heeft elf medewerkers in dienst. Elk jaar krijgt MAIT een tiental stagiairs en vijftien tot twintig vrijwilligers. Er is subsidie van de gemeente maar het meeste geld komt van fondsen zoals Laurensfonds en Fonds DBL.
Feiten op een rij
In Nederland kampen veel jongeren met schulden, en de problematiek groeit. In 2023 hadden zo’n 19.000 jongeren tussen 18 en 25 jaar minstens één betalingsachterstand. Uit recent onderzoek blijkt dat 15% van de schulden die incassobureaus moesten innen afkomstig was van jongeren. Vooral zorgpremies, rekeningen voor achteraf betalen en studieleningen vormen een groot aandeel van deze schulden.
Koop-apps en goksites
Het liefst zou Malbons het Rotterdamse succes kopiëren naar andere Nederlandse steden. Schuldenproblematiek onder jongeren is immers niet uniek in Rotterdam. Veel jongeren komen in de verleiding door koop-apps waar ‘koop nu-betaal later’ ze makkelijk over de streep trekt. “Vroeger had je geen Klarna of goksites die 24/7 toegankelijk zijn. Het is nu veel makkelijker om in de schulden te raken,” legt Malbons uit. “We zien jongeren die denken dat Klarna geen echte schuld is, maar als er drie rekeningen openstaan, stapelt de stress zich snel op.”
Een ander probleem dat Malbons ziet, is het gebrek aan bewustzijn. “Veel jongeren spiegelen zich aan hun vrienden. Als iemand met de nieuwste sneakers loopt, willen ze dat ook. Maar als je ouders het niet breed hebben, moet je keuzes maken. Die realiteit dringt vaak pas door als het te laat is,” zegt ze.
Een aanpak met perspectief
Stichting MAIT biedt jongeren een op maat gemaakt traject waarin schuldsanering en gedragsverandering hand in hand gaan. “Alles organiseren we hier onder één dak, van een juridische hulp tot een luisterend oor.
We leggen de nadruk op eigen verantwoordelijkheid nemen, maar wel met ondersteuning. Jongeren die bij ons binnenkomen, krijgen altijd een plan op maat,” vertelt Malbons. “Het eerste wat we doen, is rust creëren. We schakelen met schuldeisers en de gemeente om te zorgen dat de druk van schulden tijdelijk wordt verlicht. Daarna kijken we samen met de jongeren naar een structurele oplossing. Ze moeten er natuurlijk wel zelf mee aan de slag.”
Cruciaal in hun aanpak is de rol van coaches die ongeveer even oud zijn als deze jongeren. “We zetten een coach in die met de jongeren werkt aan gedragsverandering. Want zonder die verandering blijven de problemen terugkomen.”
Jongeren vragen om een andere aanpak
Wat Stichting MAIT uniek maakt, is hun mensgerichte aanpak. Jongeren krijgen de tijd, ze krijgen inspraak in hun eigen plan en ze mogen ook fouten maken. “We houden rekening met de omstandigheden van de jongeren. Als iemand in rouw is, verwachten we niet dat hij vier sollicitatiebrieven per maand stuurt, zoals dat ooit bij mij wel nog gebeurde,” legt Malbons uit. Deze menselijke benadering wordt vaak onderschat in de reguliere schuldhulpverlening, waar bureaucratische regels de boventoon voeren. “Ik zeg altijd: we moeten naar de persoon achter de schuld kijken. Iedereen verdient een eerlijke kans, soms zelfs twee of drie. Bij ons is het niet erg als jongeren een misstap zetten, dat hoort erbij in zo’n traject.”
Zo zorgt MAIT ervoor dat er altijd oog blijft voor de mens achter het dossier. “Ook beleidsmakers zouden daar meer oog voor mogen hebben, zeker als het om jongeren gaat. Die vragen echt om andere aanpak.”
Succesverhalen
MAIT heeft tientallen succesverhalen. Malbons vertelt over een jongere met financiële problemen die depressief bleek en veel blowde. ”We ontdekten dat hij als tekenaar en ontwerper veel verborgen talent had. Dus als hij zou stoppen met blowen en tijd zou maken om zijn talent tot uiting te laten komen dan zouden we een heel andere jongen zien. Zeker als wij de financiën samen met hem zouden oppakken.
Dat is gelukt. Hij is minder gaan blowen en bouwt geleidelijk af. Gesprekken met de wijkpsycholoog hielpen zijn zorgen te verminderen. Hij kon meedoen in een traject voor jongeren bij de gemeente Rotterdam. Hij won zelfs een prijs voor het ontwerp van het poppetje ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Playmobiel.
Inmiddels is hij gedreven door zijn talent. We hebben hem laten zien dat hier zijn toekomst ligt. Wie weet wordt hij degene die elk jaar een nieuw poppetje ontwerpt? Zijn schulden worden opgepakt. De gemeente heeft een aanbod gedaan aan de schuldeisers op voorwaarde dat hij werkt aan zijn toekomstperspectief. Wij begeleiden hem daarbij en houden de regie, maar de verantwoordelijkheid ligt altijd bij hemzelf natuurlijk.”
Het succes van MAIT wordt onderstreept door de dankbaarheid van de jongeren die geholpen zijn, zegt Malbons. “Veel van hen willen iets terugdoen voor de stichting. Ze geven donaties, hoe klein ook, doen mee aan events om bewustwording te creëren en willen anderen helpen die in dezelfde situatie zitten. Dat is voor mij het grootste bewijs dat we een verschil maken.”
Oproep tot verandering
Hoewel MAIT veel jongeren heeft geholpen, blijft er volgens Malbons nog veel werk te doen. “De verleiding van kopen op afbetaling en de toegankelijkheid van goksites blijven een groot probleem. Als overheid kun je dat veranderen door striktere regels in te voeren. Jongeren zijn nu te makkelijk het slachtoffer van deze systemen,” zegt ze strijdbaar. Ze pleit voor meer bewustwording en voorlichting op scholen. “We moeten jongeren leren omgaan met geld vóórdat ze in de schulden komen.”
Stichting MAIT bewijst dat met een mensgerichte aanpak jongeren geholpen kunnen worden om uit de schulden te komen. “We geven ze niet alleen financiële hulp, maar ook de kans op een beter leven.”
Het verhaal van Marjorie is onderdeel van de verkenning van de Young Professionals Brabant naar een Gezonde Toekomst voor Brabant. In een reeks interviews laten ze echte gamechangers aan het woord. Wat was de aanpak? Wat zijn succesfactoren en sleutelmomenten? Welke lessen helpen antwoord te vinden op de vraag hoe we een gezonde toekomst voor jongeren realiseren? De interviews bieden aanknopingspunten voor een koers naar een gezonde toekomst. In het eerste kwartaal van 2025 leveren de Young Professionals Brabant een digitale inspiratiegids op.
Interviewreeks
Tweewekelijks publiceren we de verhalen op onze site en op LinkedIn.
Lees hier de publicatie ‘Samen tegen eenzaamheid: hoe Avondje Uit jongeren bij elkaar brengt’
Meer informatie over het traject Een gezonde Toekomst: ebuwalda@brabantadvies.com

Delen: