Meer dan een bouwopgave

Het woningtekort aanpakken vraagt meer dan snelheid en aantallen. Hoewel het kabinet inzet op pragmatisme met 100.000 nieuwe woningen per jaar, wijzen onze voorzitters, Berend de Vries (Provinciale Raad voor de Leefomgeving) en Sacha Ausems (Provinciale Raad Gezondheid), in hun opiniestuk in het Brabants Dagblad op het risico van een eenzijdige focus. Hun boodschap bouwt voort op ons eerdere  advies Wonen en Werken, waarin we het belang van een koerswijziging benadrukten. Ook nu pleiten de voorzitters van de adviesraden ervoor dat bouwen moet bijdragen aan het oplossen van sociale en klimaatuitdagingen – van eenzaamheid en vergrijzing tot waterveiligheid en duurzaamheid. De boodschap is opnieuw relevant nu het Rijk eerdere uitgangspunten afzwakt: bodem en water ‘sturend’ wordt ‘richtinggevend’ en de sectorale en kwantitatieve benadering van wonen wordt steeds dominanter (straatje erbij).

Lessen uit het verleden

We weten waar haastig bouwen toe kan leiden: monotone wijken zonder levendigheid en samenhang. In het opiniestuk onderstrepen de voorzitters voor slimme inbreiding en verdichting binnen bestaande wijken. Een belangrijk argument daarbij is dat de mogelijkheden om op waterveilige locaties uit te breiden steeds beperkter worden. Bestaande bebouwing ligt doorgaans op hoger gelegen en dus veiligere plekken, wat de keuze voor inbreiding versterkt.

Brabant laat zien dat het kan aldus de voorzitters. Ruim 60% van de nieuwbouw komt al van inbreiding. Het is tijd om door te pakken en niet af te wijken van de koers door politieke druk voor snelle cijfers. Bouw met visie, voor de mens en de toekomst.

Lees hier het volledige opiniestuk uit het Brabants DagbladMooie kans om wijken te verbeteren van donderdag 14 november.