In regio’s met veel veehouderijen komt longontsteking vaker voor dan in gebieden met minder intensieve veeteelt. Vooral mensen die binnen 500 tot 2000 meter van een geitenhouderij wonen, lopen een verhoogd risico. Dat is de uitkomst van het op 4 februari gepubliceerde RIVM-onderzoeksrapport over ‘Veehouderij en gezondheid omwonenden’.
Voor de ministers Agema en Wiersma aanleiding om de Gezondheidsraad te vragen om voor het eind van het jaar met een advies te komen. Ondertussen blijft de onzekerheid voor omwonenden voortduren en verspreiden infecties zich gewoon verder. Voor hen voelt dit als een eindeloze herhaling: wéér een onderzoek, wéér geen beleid, wéér geen actie.
Brabant kan voorop lopen
Het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen (BKZ) en onze Provinciale Raad Gezondheid (PRG) zijn het eens met het feit dat nader (inter)nationaal onderzoek belangrijk is, maar benadrukken dat er meer dan voldoende kennis beschikbaar is om nu al tot actie over te gaan. Hun oproep? Start een pilot in Brabant met real time surveillance: een systeem van continue monitoring via huisartsen, dierenartsen, ziekenhuizen en verpleegcentra, waarbij gegevens eenduidig worden verwerkt. Zo kunnen infectieziekten – en met name zoönosen (infectieziekten die van dier op mens kunnen overgaan) – sneller worden opgespoord en ingedamd. Dit helpt uitbraken te beperken en beschermt de volksgezondheid.
Daarnaast pleiten de auteurs in het opiniestuk voor toepassing van het Voorzorgsbeginsel binnen de Omgevingswet. Dit principe biedt overheden de mogelijkheid om maatregelen te nemen ter bescherming van de gezondheid. Het advies: verken zorgvuldig welke maatregelen passend zijn en zet volksgezondheid op de eerste plaats – met duidelijk oog voor de gevolgen voor geitenhouders.
Lees hier het hele opinieartikel uit het Brabants Dagblad: Wacht niet op zoveelste advies over veehouderijen.
Noot: op basis van deze oproep heeft Provinciale Staten een motie aangenomen om: Het Rijk om steun te vragen voor een Brabantse pilot voor monitoring van data in relatie tot gezondheid zoals voorgesteld door de Provinciale Raad Gezondheid en het Brabants Kennisnetwerk Zoonosen.
Delen: