podcast

Podcast Leiders van de Toekomst over de Generatietoets

Het welzijn van Brabantse jongeren staat onder druk. Ze zijn het minst tevreden van alle generaties over hun gezondheid en zijn weinig optimistisch over een gezonde toekomst en een leefbare planeet. Er zijn, net als elders in Nederland, onvoldoende woningen voor starters en jonge boeren hebben een onzeker perspectief. Toch houden politieke keuzes van nu onvoldoende rekening met jongeren en toekomstige generaties.

No brainer

Veel provinciaal beleid gaat over middellange of lange termijn en raken daarmee toekomstige generaties. Een instrument dat expliciet maakt wat de impact is van huidige plannen op die toekomstige generaties is daarom volgens de Young Professionals Brabant een nobrainer. Met de Young Professionals Brabant als aanjager start de provincie Noord-Brabant daarom binnenkort een pilot.

Pechgeneratie

Nieuw is het idee niet. Al in 1987 werd het belang van toekomstige generaties genoemd in het Brundtland-rapport. Maar hoe doen we dat dan bij beleid en keuzes die we moeten maken? Hoe voorkomen we dat we weer een pechgeneratie creëren? Zoals eerder toen afval als grondstof werd gezien en juist daarmee problemen naar elders en later werden verschoven. Hoe ziet zo’n toets er dan uit? Baseren we ons alleen op feitelijke cijfers en data? Is het wel een toets? Of eerder een instrument waarmee je vooruit kunt zien?

Hierover en meer gaat de podcast waarin Marieke Grondstra leiders van de toekomst Marius Zuurbier (voorzitter YPB), Eva Buwalda (beleidsadviseur BrabantAdvies), Tom Jütten (senior adviseur bestuurlijke organisatie) en Karin Zwaga (beleidsmedewerker duurzaamheid) interviewt. Ook Suzanne Kemmeren (ontwerper bureau Buitenlijn) sloot aan.

‘Jongerenparticipatie is bij het maken van beleid vaak een ondergeschoven kindje geweest. De generatietoets kan worden gezien als broodnodige correctie hierop. De stem van jonge en toekomstige generaties moet meer ruimte krijgen.’

Delen: