Advies: Regionale meerwaarde van grootschalige logistiek

       

Flinke vlucht grootschalige logistiek

De beschikbare ruimte in Brabant is schaars. Wonen, natuur, energie, mobiliteit, economie en sinds kort ook defensie – al deze opgaven doen een beroep op dezelfde omgeving. Als Brabant ook in de toekomst wil blijven streven naar Brede Welvaart, dan liggen scherpe keuzes voor op het gebied van ruimte én economie.

Logistiek vraagt om een zorgvuldige plek binnen het krachtenveld van ruimtelijk-economische keuzes. Met ruim 13 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed is Brabant de provincie met het grootste logistieke areaal van Nederland. Ondanks het economisch belang en de consumentenwaarde van grootschalige logistieke vestigingen hebben ze een flinke impact op de Brede Welvaart in de hele omgeving: op de leefomgeving, op de arbeidsmarkt (wie willen daar werken en waar gaan die werknemers wonen?), op publieke voorzieningen waarvan werknemers gebruikmaken, op de infrastructuur en bereikbaarheid: de lijst is lang.

Motie over regionale meerwaarde

Met het oog op die grote impact legde de provincie met gemeenten en regio’s de afspraak vast dat regionale meerwaarde moet worden meegewogen in beslissingen rond planvorming, gronduitgifte en ontwikkeling van grootschalige logistiek. Provinciale Staten wil weten hoe regionale meerwaarde kan worden geborgd, en diende onder andere een motie in over het in kaart brengen van de ‘draagkracht’ van Brabant voor grootschalige logistiek.

BrabantAdvies is gevraagd te adviseren hoe provincie en gemeenten hun beleid verder kunnen aanscherpen om ruimte te bieden aan een vitale logistieke sector, zonder de balans met de omgeving te verliezen.

AANBEVELINGEN

STERKERE STURING OP STRATEGISCH, TACTISCH EN UITVOEREND NIVEAU IS NODIG.

1. Stuur strategischer op de economie van de toekomst en omgevingskwaliteit door:

  • samen met de regio’s een Brabantse economische visie te formuleren die in lijn is met de ruimtelijke strategie van de provincie. De urgentie is groot dit proces nu te starten
  • als provincie te investeren in bovenregionale afstemming
  • als provincie regio-overstijgende keuzes te nemen en indien nodig mandaten ter discussie te stellen
  • blijvende inzet op randvoorwaarden als omgevingskwaliteit, vestigingsklimaat en energiecongestie

2. Benut (bestaande) tactische instrumenten beter door:

  • grondbeleid in te zetten voor sturing op de lange termijn, bijvoorbeeld via erfpacht
  • de hoogste ruimtelijke eisen te durven stellen aan nieuwe gebiedsontwikkelingen
  • steviger te sturen op multimodale ontsluiting en watergebonden locaties
    de 56 terreinen periodiek te evalueren en ook daar te sturen met regionale meerwaarde te helpen omgevingsplannen adaptiever te maken, zonder voorzienbaarheid uit het oog te verliezen
  • herontwikkelkansen van bestaande terreinen in kaart te brengen en een herontwikkelfonds te overwegen

3. Ondersteun en versterk de uitvoering bij gemeenten door:

  • een handreiking op te stellen, waarin regionale meerwaarde wordt bekeken vanuit een economische, ruimtelijke en maatschappelijke blik
  • de operationalisering van regionale meerwaarde op regionaal niveau te beleggen

4. Creëer evenwichtigere beeldvorming over het belang van logistiek voor de Brabantse economie door:

  • de feiten over logistiek in relatie tot economie en omgevingskwaliteit te duiden
  • samen met de sector in te zetten op slim, duurzaam en ruimtelijk verantwoord vastgoed

Adviescommissie 

Een adviescommissie onderzocht de adviesvraag met behulp van interviews met gemeenten, marktpartijen en experts, een stakeholderbijeenkomst, en een aanvullend onderzoek van Stec Groep.aanvullend onderzoek van Stec Groep  over de impact van het regionale meerwaarde beleid op gemeenten. De PRL en SER Brabant hebben zich vervolgens over de uitkomsten gebogen om samen tot een gedragen advies te komen. In de adviescommissie zaten:  

  • Berend de Vries, Provinciale Raad voor de Leefomgeving
  • Mariëlle Overboom, Provinciale Raad voor de Leefomgeving
  • Renée Hoekman, Provinciale Raad voor de Leefomgeving
  • Dees Melsen, SER Brabant
  • Paul Teeuwen, SER Brabant 
  • Leendert van Bree, Provinciale Raad Gezondheid
  • Ko Hamelink, Young Professionals Brabant 

Voor vragen of toelichting op het advies kunt u contact opnemen met Ruud Leeijen  – strategisch adviseur en secretaris van de PRL – en Karin van Steensel – strategisch adviseur en secretaris van SER Brabant.

Delen:

BrabantAdvies
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.