Publicaties

Met vier adviesraden met inhoudelijke specialisten en ervaringsdeskundigen beschikt BrabantAdvies over inzichten en informatie uit de haarvaten van de Brabantse samenleving.

  • Soort publicatie

Advies in wording

De grondwatervoorraad in Brabant bereikt haar grenzen. Toch onderzoekt Drinkwaterbedrijf Brabant Water de haalbaarheid van een nieuwe locatie voor drinkwaterwinning in West-Brabant omdat de beschikbaarheid van drinkwater in deze regio sterk onder druk staat. De Provinciale Raad voor de Leefomgeving (PRL) roept op om op korte termijn geloofwaardige stappen te zetten in de gewenste koers, zijnde juist minder grondwateronttrekking. Het plan van een nieuwe waterwinning in Kruisland vraagt daarom om een stevigere onderbouwing waarom het de meest geschikte oplossing is, aldus de PRL in het uitgebrachte MER-advies Nieuwe waterwinning in Kruisland.

Advies in wording

‘Een fundamentele koerswijziging is nodig om onze woon- en werkomgeving zo te transformeren dat deze bijdraagt aan klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen. De provincie is hiervoor onmiskenbaar aan zet, maar samenwerking met partners is cruciaal. Stevig bestuurlijk commitment is nodig om institutionele belemmeringen te doorbreken’, aldus de Provinciale Raad voor de Leefomgeving (PRL) van BrabantAdvies in haar Advies Wonen en werken.

Advies in wording

De Maas is een gewilde recreatieve omgeving, zowel voor verblijfsrecreatie als pleziervaart. Bij de locatie Dommelsvoort aan de Kraaijenbergse Plassen (gemeente Land van Cuijk) zijn er plannen voor een waterrijk recreatiepark met maximaal 700 recreatiewoningen en een jachthaven met 500 ligplaatsen. Dit plan is niet nieuw. Tien jaar geleden is er een milieueffectrapport voor dit plan opgesteld, maar deze is inmiddels verlopen. Er is een nieuwe m.e.r. procedure nodig voor actualisatie van het oude milieueffectrapport.

Advies in wording

Tussen Cuijk en Ravenstein werkt Waterschap Aa en Maas aan dijkverbetering. Op dit 21 km lange traject voldoen delen van de dijk niet aan de nieuwe normen voor waterveiligheid.  Door het veranderende klimaat verwachten we dat het water in de Maas steeds vaker hoog komt te staan. Kunnen we het water nog naar onze hand zetten? Of zijn de grenzen, met het steeds grilliger en onvoorspelbaarder klimaat, van maakbaarheid bereikt? Waterveiligheid gaat om meer dan het verbeteren van dijken. Zet daarom ook in op natuurlijke oplossingen, zoals rivierverruiming en waterberging. Breng de effecten op de waterstand in beeld en geef aandacht aan het vasthouden van water. Dat is nodig om verdroging tegen te gaan, om kwetsbare natuur te beschermen en om voedselzekerheid te blijven bieden. Dat laatste is nu zeker weer een issue, zie de oorlog in de Oekraïne die ons bewust maakt van onze kwetsbaarheid.

Advies in wording

De provincie Noord-Brabant wil de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid van de N270 West (Helmond – Walsberg) verbeteren. Om tot een zorgvuldig besluit te komen over de herinrichting, wordt een milieueffectrapportage (MER) opgesteld. Daarin worden vier alternatieven onderzocht, waarbij het de voorkeur heeft om de N270 West te verbreden naar 2x2-baans, inclusief aanvullende maatregelen. Onze aanbevelingen..

Advies in wording

De provincie Noord-Brabant wil de komende jaren zorgen voor veilig, schoon en voldoende water én een vitale bodem. Om dat te bereiken is een trendbreuk nodig. Dat betekent een omslag in denken van water als risicofactor voor overstromingen (snel afvoeren van water) naar water als kostbare grondstof voor leven (lang vasthouden in verband met toenemende droogte). Met een milieueffectrapportage (het MER) zijn de milieueffecten voor de te nemen maatregelen beoordeeld.

Advies in wording

De Metropoolregio Eindhoven (MRE) wil een bijdrage leveren aan het landelijk Klimaatakkoord leveren met de realisatie van wind- en zonneparken. Om te bepalen op welke locaties in de regio dit mogelijk is zijn de milieuaspecten van zoekgebieden in kaart gebracht met een milieueffectrapportage (het MER). Eerder adviseerde Brabant Advies / de Provinciale Raad voor de Leefomgeving (PRL) over het opstellen van het MER.

Advies in wording

Provincie Noord-Brabant werkt met de 21 gemeenten van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) en de waterschappen Aa en Maas en de Dommel samen aan een regionale energiestrategie (RES). De regio wil hiermee zijn bijdrage aan wind- en zonne-energie leveren zoals is afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord. In de RES wordt aangegeven wat geschikte zoekgebieden zijn voor wind- en zonneparken. Voor een onderbouwde keuze hiervan worden de verschillende milieuaspecten in kaart gebracht via een milieueffectrapportage (het MER).

Advies in wording

Samen met provincie Noord-Brabant gaat waterschap de Dommel het beekdal van de Tongelreep herinrichten. Een deel van de beek krijgt een natuurlijke loop en ruimte om te meanderen. Ook zijn er maatregelen om kwetsbare natuur te herstellen. BrabantAdvies/ de Provinciale Raad voor de Leefomgeving (PRL) is positief over dit plan en heeft enkele aanbevelingen voor het provinciebestuur.