‘Dicht-bij-huis werken’

Iedereen kent het begrip thuis werken wel. Een begrip wat voor mij vrijheid betekent. De ideale mogelijkheid om je privéleven te combineren met werk. Het geeft mij de mogelijkheid om de auto thuis te laten staan en de files te vermijden. Een ritje A2 is namelijk niet echt mijn favoriete bezigheid, spits of niet, druk is het er altijd.

Als je het internet afstruint lees je voordelen maar ook de nadelen van thuis werken. Ik zelf, een thuiswerker twee dagen in de week kan mij in de meeste voor- en nadelen wel vinden. Toch ben ik van mening dat de meeste nadelen uitdagingen zijn. Het klopt dat sommige werkzaamheden gewoon niet goed thuis uit te voeren zijn, maar veel kan wel en de techniek maakt het alleen maar makkelijker.

Cloudopslag, videobellen, mobiele telefonie, het maakt thuiswerken erg gemakkelijk. Als er iets is waar naar mijn mening nog geen goede oplossing voor is gevonden is het de sociale contacten met je collega’s of sowieso contact met anderen is nogal een uitdaging als je een aantal uren alleen (in mijn geval met de hond) op je thuiswerkplek zit te tikken.

Daarom wil ik een idee met jullie delen. Vast niet helemaal nieuw en ook geen heilige graal, maar naar mijn idee ideaal: Dicht-bij-huis werkplekken.

Tijdens bijeenkomsten die ik heb mogen bijwonen als wijkraadslid en lid van de Young Professionals Brabant is een leeglopend centrum voor veel grote dorpen en kleine steden een probleem. De vraag is, hoe krijgen we meer mensen naar het centrum en hoe krijgen we het levendig.

Zou het niet leuk zijn als we in elk centrum een dicht-bij-huis werkplek creëren. Net zoals de vele werkplekken bij de grote stations en in de grote steden, maar dan ook in de kleinere steden en grote dorpen. Een plek waar je kennis maakt met nieuwe ‘collega’s’ en een plek waar je lekker kan werken.

Hoe krijgen we dit van de grond? Ik denk dat dit een combinatie moet zijn van gemeente en ondernemers. Als de gemeente kan zorgen voor de eerste medewerkers zodat we een aardige bezettingsgraad hebben is de start gemaakt. Ik denk echt dat dit het centrum wat levendiger kan maken. Medewerkers kunnen naar huis, maar er ook voor kiezen om te lunchen in de stad. Daarnaast zijn de werkplekken altijd dicht bij huis. De auto pakken? Echt niet, gewoon lekker de fiets pakken.

Ik denk dat ik maar eens in gesprek ga met de gemeente en de vereniging van centrumondernemers hier in Oss. Hier moet toch wel een leuk businessmodel uit voort kunnen komen.

Kwafo Acquaah Arhin, Young Professional Brabant