‘Een duurzame start van het jaar 2018’

2018, alweer een jaar voorbij. Waarschijnlijk was 2017 een jaar vol goede voornemens en kunnen we terugblikken om te kijken of we er iets van hebben gebakken. Zelf ben ik niet zo van de voornemens, maar ik maak mij er toch ook schuldig aan. Mijn voornemen? Mijn duurzame impact op de wereld vergroten, en ik denk dat 2018 daar een goed jaar voor is. Dan krijg ik natuurlijk de vraag wat ik dan ga doen of al doe om ook in het nieuwe jaar weer duurzaam te leven en mijn duurzame impact te vergroten. Laat ik eens een tipje van de sluier oplichten. Een belangrijk onderdeel van verduurzamen is namelijk openheid en delen! Iedereen kent natuurlijk de voor de hand liggende dingen zoals zonnepanelen op het dak en isoleren, maar er is natuurlijk veel meer, hier volgen een aantal hot topics.

Dierlijke eiwitten

Wellicht heb je het al meegekregen: we moeten minder dierlijke eiwitten eten, dat is  gezonder en duurzamer. Als vegetariër ben ik dan natuurlijk al op de goede weg, maar ook voor de mensen die die stap (nog) niet gezet hebben, heb ik goed nieuws. De vleesvervangers die op de markt komen worden steeds ‘natuur’-getrouwer, al ben ik natuurlijk een slechte beoordelaar van deze vleesvervangers, het is voor mij al te lang geleden dat ik de  ‘real deal’ heb gegeten, maar ik hoor ook van de echte carnivoren onder ons dat ze het ‘nepvlees’ steeds beter kunnen waarderen. Dus dat is goed nieuws! Dat vega-biefstukje zal nog even op zich laten wachten, maar voor de mensen die niet kunnen minderen, die kunnen in ieder geval af en toe dat saucijzenbroodje vervangen door een ‘neppe’ variant, want daarvan kan ik beamen dat die heerlijck smaken, en check ook die andere plantaardige producten eens.

Plastic in huis

We moeten minderen met plastic, of eigenlijk anders om gaan met kunststof in het algemeen. Ik heb het gevoel dat er met die plastic hero zakken alleen maar meer plastic op de markt is gekomen, maar des te urgenter de oproep om te minderen. Als het in de zakken terecht komt ben ik in ieder geval blij – Maar even tussendoor, ik ben meer van statiegeld en een verbod op kunststof verpakking als er goede alternatieven zijn, iets zoals die regel uit de Wabo, dat: “de best beschikbare technieken gebruikt moeten worden” maar dan voor verpakkingen.

Maar wat doe ik dan om mijzelf te ontdoen van al die kunststoffen, want het zit overal. Waarschijnlijk heb je het nu zelfs aan. Wol, zijde, katoen, linnen of leer worden steeds meer vervangen door synthetische varianten en als we de trends moeten geloven, moeten wel elk kwartaal weer iets heel anders dragen. En dat is dus precies waar je iets aan kan doen, en dat geldt niet alleen voor kleding maar voor alle producten waar kunststoffen in zitten. Je hoeft je er niet per se van te ontdoen maar wees er in ieder geval zuinig op en doe er zo lang mogelijk mee. Kunststoffen zijn gemaakt om lang mee te gaan, dus niet die poncho van boterhamzakjesplastic die bij de eerste windvlaag open scheurt, maar investeer wat meer in een deugdelijk item waar je waarschijnlijk je hele leven mee kunt doen.

Daarnaast zijn er voor veel wegwerpproducten van kunststof goede alternatieven. Wat dacht je van tandenborstels van bamboe met nylon haren – ja ook voor mij gaan varkensharen in mijn mond wat te ver – en nu we toch in badkamer zijn, de mannen kunnen stoppen met die wegwerpscheermesjes en investeren in zo’n mooi scheersetje met een Safety Razor, of als je echt een waaghals bent een Shavette, dat heb je zo terugverdiend. Mijn afval in zo’n vier jaar kan ik in een hand vasthouden,  zo’n 50 Double edge scheermesjes – 15 cent per stuk als je ze groot inkoopt – en wat verpakkingsmateriaal van de mesjes en de scheerzeep. Scheerzeep waar je trouwens makkelijk een jaar mee kan doen. Daarnaast zijn zowel de metalen mesjes als het papier en karton super makkelijk te recyclen. Ook de dames kunnen trouwens van een Safety Razor gebruik maken #sdg5 gender.

Op het werk

Niet alleen thuis kun je met duurzaamheid aan de slag, wat dacht je van op je werk? Ik zie de werkvloer als een katalysator, alles wat je thuis doet kan op het werk wellicht op grote schaal. Het scheren zal ik echter maar gewoon thuis doen. Kijk op je werk om je heen en kijk waar niet duurzaam om wordt gegaan met materialen en kijk wat jij of het bedrijf er aan kan doen. Ik heb het natuurlijk makkelijk in mijn functie bij Albron, ik ben aan de slag gegaan als Milieuconsultant en zit er dus middenin. Gastvrijheid en betrokkenheid staan bij Albron hoog in het vaandel, maar vooral eten is iets wat net als thuis een belangrijke rol speelt. Eten moet lekker, maar ook gezond, betaalbaar en duurzaam zijn en we gaan in 2018 waarschijnlijk niet massaal aan de kevers en soja. Lekker lukt meestal wel, maar om dat te verenigen met die andere drie punten kan een uitdaging zijn. Op de werkvloer spreek ik met onze foodconsultant, koks, inkopers, eigenlijk iedereen om er voor te zorgen dat het eten lekker, gezond, betaalbaar en duurzaam is. Door samen te kijken hoe we dit voor elkaar krijgen en ketenpartners mee te nemen creëren we daadwerkelijk impact. Ik kan niet wachten tot de Greenhouse in Utrecht open gaat. Dan kunnen ook mensen in de binnenstad van Utrecht genieten van de combinatie: lekker, gezond, betaalbaar en duurzaam.

Elektrisch vervoer

Daarnaast spenderen de meeste mensen veel tijd op de weg om van A naar B te komen. Vorige maand waren we bij Microsoft en zag ik dat ze het nieuwe werken blijven vernieuwen. De meeste werknemers komen niet eens op kantoor! Maar wat als je dan toch naar kantoor moet, of naar die ene klant of opdrachtgever. Dan gaan we toch de weg op. Iedereen ziet die Tesla’s rijden, want die rijden er al veel in Nederland, maar er komen ook steeds meer betaalbaardere merken bij.

Als motorrijder in hart en nieren kreeg ik de kans om te kijken of ik mijn woon-werkritten af kan leggen op een elektrische motor. Ik wilde al langer van die fossiele brandstoffen af, dus die kans liet ik natuurlijk niet gaan, het bedrijf Electric Motorcycles regelde voor mij een motor en nu rijd ik al anderhalve maand van Oss naar Utrecht en terug met een grote glimlach op mijn gezicht. Geen hinderlijke vibraties, geen vieze brandstoflucht in de schuur, geen hoge onderhoudskosten, maar gewoon erg veel plezier met de 180 newtonmeters aan koppel die de Energica EVA zonder moeite op het asfalt zet. En… op het zelfde moment ben je ook nog eens duurzaam bezig. Wie zegt dat duurzaamheid en fun niet samen gaat heeft het goed mis. Het imago van suffe langzame vervoersmiddelen is allang achterhaald.

Voor de mensen die zich liever met vier wielen op de weg begeven zijn er ook genoeg opties. Voor de stedelijke forens zijn er kleine wendbaar en betaalbare wagentjes waar je makkelijk 100 kilometer mee aflegt en voor de langere ritten brengen bijna alle autofabrikanten auto’s op de markt die meer dan 200 echte kilometers op een volle acculading af kunnen leggen. Ben je echt een kilometervreter en ben je meer op de weg dan op je werkplek te vinden, dan moet je toch nog even fossiele brandstoffen blijven tanken, maar ik verwacht dat het niet al te lang meer zal duren voordat dat verleden tijd is.

Dat was het dan voor het begin van dit jaar, ik heb zoveel meer dingen die ik met jullie wil delen, maar dat doe ik dan maar op Linkedin en Twitter. Ik ben vooral  ook benieuwd wat jullie doen of gaan doen om van 2018 een mooi duurzaam jaar te maken. In ieder geval allemaal de beste wensen en een mooi en duurzaam 2018.

Kwafo Acquaah Arhin, lid Young Professionals Brabant