‘Vernieuwde bestuurders gezocht! (m/v)’

Het leukste aan het lid zijn van de Raad van Young Professionals is de energie die ontstaat als iedereen iets mag vinden van een te vormen advies. Stiekem vind ik het nog leuker als het om een ongevraagd advies gaat. Een advies aan het bestuur van de provincie Noord-Brabant waar ze misschien niet op zitten te wachten, maar wij wel heel belangrijk vinden.

Enkele maanden geleden deed zich zo’n mogelijkheid voor. Alwin (adviseur BrabantAdvies) en Henriette (trainee De Toekomst van Brabant) hadden samen een korte opzet gemaakt voor bestuurlijke vernieuwing binnen Provinciale Staten. Super initiatief, maar mij ging het niet ver genoeg! Want natuurlijk moeten zij stil staan hoe ze de Brabantse burger beter kunnen betrekken bij hun werkzaamheden. Maar waarom ook niet meteen het zijn van provinciaal bestuurder wat aantrekkelijker maken. Al snel werd de link gelegd met het jaarthema van de Young Professionals: “een leven lang spelen”! Hoe lang was het geleden dat er “gespeeld” is tijdens een vergadering? En dan bedoel ik natuurlijk niet de spelletjes op de IPad om de tijd te doden.

Terwijl Alwin en Henriette verder schreven aan het stuk, klopte de griffie aan voor een deelname aan de Heidag voor Provinciale Staten. Een uitgelezen kans om ons ongevraagde advies eens te toetsen aan de mening van de provinciaal bestuurders. En dus vertrokken we met zijn drieën naar de Heidag. Een netjes georganiseerde dag met gerenommeerde sprekers. Enkele ervaringsdeskundige uit gemeente besturen en andere provincies. One-liners zoals: “het onzekere voor het zekere nemen”, “robuust richting geven” en  “Resultaten uit de toekomst leidend maken” kwamen voorbij. Beleefd knikten de meeste bestuurders alsof ze het echt begrepen. En toen waren er nog 10 hele minuten over voordat we uiteen gingen in groepen. Die 10 minuten mochten wij benutten om iets te vertellen over de Young Professionals, het aanstaande advies en het programma tijdens de subsessies. Stiekem namen we zeker 15 minuten om enthousiast te vertellen hoe belangrijk het is om jonge mensen te betrekken bij dit werk. Dat een leven lang spelen ook geldt voor provincie bestuurders. Dat dit enorm veel energie kan opleveren. Dat je experimenteerruimte moet creëren en opeisen. En dat het betrekken van jonge mensen nodig is om aantrekkelijk te blijven. Met deze boodschap werden de bestuurders uiteen gestuurd om met elkaar in discussie te gaan.

Anne Staadegaard – Huijbers

In mijn subsessie kwam de discussie moeizaam op gang. De bestuurders discussieerden graag over hun huidige rol, maar out-of-the-box veranderingen kwamen pas heel wat later. De vraag ‘Wat ga IK morgen anders doen?’ werd zeer moeizaam beantwoord. Hadden ze de hele ochtend zitten slapen? Of wilden ze niet veranderen? Gelukkig kwamen er wel wat meer vernieuwende ideeën op post-its te staan, die later werden besproken.

Hoewel ik echt weet dat zulke veranderingen mij altijd te langzaam gaan, weet ik dat er een verandering is ingezet. Iets wat tijd nodig heeft en misschien zelfs wel een crisis. Daarom heb ik hoop dat er na mijn afscheid bij de Raad van Young Professionals bij Brabant Advies er aantrekkelijke uitdagingen blijven komen aan de Brabantlaan!

P.s. Het advies ‘Provinciale Staten, vergroot uw gezamenlijke toegevoegde waarde’ zal naar alle waarschijnlijkheid in mei uitkomen.

Anne Staadegaard – Huijbers, oud raadslid Young Professionals Brabant