Brabant heeft de grootste voorraad logistiek vastgoed van Nederland. Om grip te krijgen op de groei van de sector introduceerde de provincie Brabant in 2019 nieuw beleid: verbodsgebieden voor grootschalige logistiek en een verplichting voor gemeenten om bij nieuwe vestigingen aan te tonen dat bedrijven daadwerkelijk regionale meerwaarde bieden. 

BrabantAdvies kreeg de opdracht te onderzoeken hoe dit beleid in de praktijk uitpakt en welke verbeteringen mogelijk zijn, en legde de voorlopige resultaten ter reflectie voor aan bestuurders en professionals uit het veld.

Tijdens een stakeholderssessie stond de vraag centraal: hoe kunnen we het concept regionale meerwaarde beter benutten? Daarnaast werd een bredere discussie gevoerd: welke economie wil Brabant in de toekomst zijn? De toekomst van logistiek is daarmee niet alleen een ruimtelijke kwestie, maar raakt de kern van Brabant als economisch en maatschappelijk ecosysteem. Bij de aftrap werd een ding direct duidelijk: “Brabant toonde lef en zette een stap voorwaarts door het concept regionale meerwaarde te verplichten bij nieuwe vestigingen van grootschalige logistiek.” 

Een greep uit de inzichten:

  • Enabler of ruimtelijke last? Gaat het om het sturen op een succesvolle economie, waarbij logistiek een essentiële enabler is? Of is logistiek een ruimtelijk probleem geworden dat we moeten inperken? Hoe vinden we de juiste balans?
  • Regionale meerwaarde als beleidsinstrument: Brabant is de eerste provincie in Nederland die regionale meerwaarde als formeel criterium hanteert voor grootschalige logistiek. Dit biedt kansen, maar de praktijk toont dat er nog werk nodig is om dit effectief te maken.
  • Gebrek aan eenduidige kaders: Gemeenten hanteren regionale meerwaarde op verschillende manieren, variërend van economische criteria tot brede welvaartstoetsen. Dit leidt tot een lappendeken aan gemeentelijke beleidskeuzes en minder heldere sturing.
  • Sturen op de economie van de toekomst: Goed sturen op regionale meerwaarde is sturen op de Brabantse economie van morgen. Belangrijk punt daarbij: de economische realiteit reikt verder dan onze regionale grenzen. Brabant maakt deel uit van bredere (Europese) economische ketens en moet daarop inspelen bij het sturen op regionale meerwaarde.

Op dit moment werken de Provinciale Raad Leefomgeving en SER Brabant op basis van eerder uitgevoerd onderzoek en de opbrengsten uit de sessie verder aan hun advies over regionale meerwaarde. Naar verwachting verschijnt het advies medio april.

Van de sessie is een heldere weergave verschenen in BT Magazine.

Meer informatie over het advies: neem contact op met Ruud Leeijen, strategisch adviseur en secretaris van de PRL.