Interviewreeks een gezonde toekomst voor brabant

Meike Coppoolse

Landelijk communicatieadviseur TEJO Nederland

Roel Jager

Jongere die uit ervaring spreekt

Voor veel jongeren voelt het delen van hun zorgen als een onneembare drempel. TEJO biedt een unieke oplossing: geen klinische spreekkamers, geen onbegrijpelijke bureaucratie, zelfs geen wachtlijsten, maar warme, huiselijke plekken waar jongeren zich direct welkom voelen. Met een laagdrempelige aanpak en een focus op preventie verandert deze organisatie levens van jonge mensen. Er zijn nu Nederlandse TEJO-huizen in Goes, Deurne, Breda en Almelo.

Wanneer je een TEJO (‘Therapeuten voor Jongeren’) huis binnenloopt, voelt het alsof je iemands woonkamer binnenstapt. Geen witte muren of strakke kantoormeubels, maar een knusse huiskamer en een gastvrije keuken waar een kopje koffie of een frisje en een koekje klaarstaan. “Wij praten niet over cliënten of casussen,” legt Meike Coppoolse, landelijk communicatieadviseur bij TEJO Nederland, uit. “De jongeren staan bij ons centraal en we laten ze zelf vertellen waar ze behoefte aan hebben.”

'Zonder last van bureaucratie gewoon in gesprek kunnen.'

Deze mensgerichte aanpak, geïnspireerd door het Kinderrechtenverdrag van de VN, vormt de kern van alles wat TEJO doet. Van de inrichting van de huizen tot de gesprekken met jongeren: bij TEJO, dat zijn oorsprong in Vlaanderen heeft, draait het om vertrouwen en toegankelijkheid.

Een veilige haven voor Roel

Voor Roel Jager *) (21) begon het contact met TEJO na een moeilijke periode. “Ik liep eerder bij een reguliere hulpverlener, maar dat voelde heel afstandelijk en formeel,” vertelt hij. “Na een tijdje kapte ik ermee. Toen het daarna weer slechter ging, stelde mijn vader voor om eens naar TEJO te gaan. Ik ging meer om hem gerust te stellen, maar ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb.” Wat Roel aantrof, overtrof zijn verwachtingen. “Ik kwam binnen in een huiselijke setting. Er werd niet meteen gepusht om mijn verhaal te vertellen; ik voelde me meteen op mijn gemak. Het ging niet alleen over mijn ‘problemen’, het ging over mij als persoon.”

'We hebben aandacht voor de jongere en niet voor zijn of haar probleem.'

Voor Roel, en veel jongeren zoals hij, is het gebrek aan bureaucratie bij TEJO een enorme opluchting. “Het is niet zwaar of beladen. Soms praten we over de dingen waar ik tegenaan loop, maar het kan ook over voetbal gaan of wat ik die week heb meegemaakt,” legt hij uit.

Vrijwilligers met een missie

TEJO-huizen worden grotendeels gerund door vrijwilligers. Vrijwillige gastheren en -vrouwen geven jongeren een warm welkom en vrijwillige professionals voeren de gesprekken. Pedagogen, psychologen en andere experts bieden hun tijd en expertise aan om jongeren te helpen. “Dit onderscheidt ons ook in preventieland,” benadrukt Meike. “Onze vrijwilligers zijn goed opgeleide professionals die geloven in preventieve zorg.”

'In de reguliere zorg zie je dat jongeren vaak tussen wal en schip vallen.'

Preventie is een sleutelwoord bij TEJO. “Door jongeren vroeg te ondersteunen, helpen we voorkomen dat kleine issues uitgroeien tot grotere problemen,” zegt Meike. Elk huis heeft een team van ongeveer 20 tot 40 vrijwilligers, die variëren van vrijwilligere bestuursleden tot professionals en mensen die helpen met onze zichtbaarheid vergroten via social media. “En het mooie is: er is geen wachttijd. Jongeren krijgen direct gratis hulp. Een doorverwijzing is niet nodig, ze kunnen gewoon binnenlopen.”

Laagdrempelig en vertrouwd gevoel

Het succes van TEJO zit ook in de toegankelijkheid. De hulp is gratis, anoniem en er is geen verwijzing nodig. Dit maakt de drempel om binnen te stappen lager, vooral voor jongeren die zich schamen om hulp te vragen. “Die schaamte is logisch, en ook helemaal niet erg. Geen enkel kind wil een label, ik ook niet”, vertelt Roel openhartig. “En toch moet je niet blijven rondlopen met je problemen. Vandaar dat TEJO zo fijn is. Als je ergens mee worstelt, praat er dan over. Dat hoeft niet met je ouders of vrienden; het kan ook met iemand bij TEJO. Ze oordelen niet, ze luisteren gewoon.” De huiselijke sfeer speelt hierin een grote rol. “De warmte die je hier merkt, maakt het makkelijker om je verhaal te delen.”

Bekendheid vergroten

Hoewel de impact van de inloophuizen groot is, blijft zichtbaarheid een uitdaging. Veel jongeren vinden hun weg naar TEJO via mond-tot-mondreclame, gastlessen op scholen of verwijzingen van bijvoorbeeld huisartsen. “We werken nauw samen met scholen en huisartsen,” vertelt Meike. “Maar we willen natuurlijk dat élke jongere ons weet te vinden.” Als burgerinitiatief is TEJO afhankelijk van lokale financiering en subsidies. Meike doet daarom een oproep aan beleidsmakers: “Blijf preventie en mentale gezondheid op de agenda zetten. Investeer in initiatieven zoals TEJO, niet alleen uit medemenselijkheid, maar ook omdat het financiële druk op de reguliere zorg vermindert.” Ze verwijst naar een succesvolle samenwerking in Almelo, waar de gemeente mede de opstart van een TEJO-huis financierde en de wethouder een warm pleitbezorger is geworden. “Het is belangrijk dat gemeentes en provincies hun verantwoordelijkheid nemen. Door ons te steunen, helpen ze jongeren én ontlasten ze het zorgsysteem.”

De toekomst van TEJO

TEJO Nederland wil graag groeien, maar niet te snel. “Onze kernwaarden mogen nooit verloren gaan”, zegt Meike. Met hun unieke aanpak blijven TEJO-huizen een lichtpuntje voor jongeren zoals Roel. “TEJO heeft me een plek gegeven waar ik mezelf kan zijn,” zegt hij dankbaar. “En dat zou eigenlijk voor iedereen beschikbaar moeten zijn.”

*) Roel Jager is niet zijn echte naam. Om privacyredenen wordt deze niet vermeld.

Het verhaal van Meike en Roel is onderdeel van de verkenning van de Young Professionals Brabant naar een Gezonde Toekomst voor Brabant. In een reeks interviews laten ze echte gamechangers aan het woord. Wat was de aanpak? Wat zijn succesfactoren en sleutelmomenten? Welke lessen helpen antwoord te vinden op de vraag hoe we een gezonde toekomst voor jongeren realiseren? De interviews bieden aanknopingspunten voor een koers naar een gezonde toekomst.  Op Wereldgezondheidsdag, 7 april 2025, verschijnt niet alleen de digitale bundel met alle verhalen, maar pakken de Young Professionals Brabant op een eigenwijze manier het podium op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.