Publicaties

Met vier adviesraden met inhoudelijke specialisten en ervaringsdeskundigen beschikt BrabantAdvies over inzichten en informatie uit de haarvaten van de Brabantse samenleving.

  • Soort publicatie

Advies in wording

Ons jaarverslag 2021 is uit. Een terugblik op een lustrumjaar dat in het teken stond van schaarse ruimte in een snel veranderend Brabant. Logistieke hallen die open landschappen opslurpen, woningbouw die concurreert met ruimte voor werken, zonnepanelen op voormalige landbouwgrond: het zijn ontwikkelingen die nu het ruimtelijk debat in Brabant bepalen. Verandering is onontkoombaar, maar verandert Brabant ook in de gewenste richting? Hoe kunnen we de opgaven waar Brabant voor staat juist als kansen benutten en kiezen voor kwaliteit, nu én straks? En kan verbeeldingskracht ons helpen grenzen te verleggen om tot ándere, mooiere en slimmere oplossingen te komen?

Advies in wording

Tussen Cuijk en Ravenstein werkt Waterschap Aa en Maas aan dijkverbetering. Op dit 21 km lange traject voldoen delen van de dijk niet aan de nieuwe normen voor waterveiligheid.  Door het veranderende klimaat verwachten we dat het water in de Maas steeds vaker hoog komt te staan. Kunnen we het water nog naar onze hand zetten? Of zijn de grenzen, met het steeds grilliger en onvoorspelbaarder klimaat, van maakbaarheid bereikt? Waterveiligheid gaat om meer dan het verbeteren van dijken. Zet daarom ook in op natuurlijke oplossingen, zoals rivierverruiming en waterberging. Breng de effecten op de waterstand in beeld en geef aandacht aan het vasthouden van water. Dat is nodig om verdroging tegen te gaan, om kwetsbare natuur te beschermen en om voedselzekerheid te blijven bieden. Dat laatste is nu zeker weer een issue, zie de oorlog in de Oekraïne die ons bewust maakt van onze kwetsbaarheid.

Advies in wording

Ondanks jarenlange inzet op natuurbescherming is de achteruitgang van biodiversiteit tot op heden niet gekanteld. Willen we natuur in Brabant duurzaam borgen, dan is betrokkenheid van de samenleving essentieel. BrabantAdvies pleit daarom in haar advies ‘Van voordeur tot en met Natura2000’ voor een verbrede inzet op natuur: natuur als vanzelfsprekend onderdeel van een toekomstbestendig Brabant. Een nieuw narratief over natuur is nodig. Een narratief dat vertrekt vanuit de leefwereld van de Brabander met een brede kijk op natuur en waarin de voordelen van natuur voor gezondheid, klimaat, economie en recreatie naar voren komen. Dit gaat verder dan het huidige sectorale en vaak technocratische natuurbeleid. De zeven aanbevelingen...

Advies in wording

De provincie werkt momenteel voortvarend toe naar een Brabantse Omgevingsverordening. Het interactieve proces vanaf de opstart van de Omgevingsvisie tot aan de Omgevingsverordening doet recht aan de filosofie van de Omgevingswet en het tekent het belang dat de provincie eraan hecht Brabantse partijen te betrekken en te stimuleren om mee invulling te geven aan de Brabantse omgevingskwaliteit. Hierbij worden de domeinen van de leefomgeving, water, natuur, milieu, verkeer, ruimte, ontgrondingen en luchtvaart samengevoegd. Dit gaat gepaard met een grote verandering in manier van werken.

Advies in wording

Anderhalf jaar nadat COVID-19 ons in volle omvang bereikte, vinden we het tijd om een tussentijdse balans op te maken. Ook al is nog veel onzeker, we staan aan de vooravond van de hervatting van het ‘normale’ leven en de economische groei zet weer stevig in. Nu is het momentum om de inzichten die we hebben opgedaan te vertalen in structurele beslissingen. In onze digitale publicatie ‘Brabant sterker uit de crisis’ geven verschillende experts hun visie op de koers van morgen.

Advies in wording

De provincie Noord-Brabant wil de komende jaren zorgen voor veilig, schoon en voldoende water én een vitale bodem. Om dat te bereiken is een trendbreuk nodig. Dat betekent een omslag in denken van water als risicofactor voor overstromingen (snel afvoeren van water) naar water als kostbare grondstof voor leven (lang vasthouden in verband met toenemende droogte). Met een milieueffectrapportage (het MER) zijn de milieueffecten voor de te nemen maatregelen beoordeeld.

Advies in wording

De Metropoolregio Eindhoven (MRE) wil een bijdrage leveren aan het landelijk Klimaatakkoord leveren met de realisatie van wind- en zonneparken. Om te bepalen op welke locaties in de regio dit mogelijk is zijn de milieuaspecten van zoekgebieden in kaart gebracht met een milieueffectrapportage (het MER). Eerder adviseerde Brabant Advies / de Provinciale Raad voor de Leefomgeving (PRL) over het opstellen van het MER.

Advies in wording

Met de digitaliseringsgolf zijn ook dataplatforms volop in opkomst: van nieuwe bezorgdiensten tot aan platforms voor zorg op afstand. Dataplatforms zijn meer dan alleen een verzamelplaats voor data. Wat dataplatforms onderscheidend maakt, is dat de data door partijen bijeen zijn gebracht om aanvullende producten, diensten of technologieën te ontwikkelen. Omdat de data universeel bruikbaar zijn, kunnen ze vervolgens voor meerdere diensten worden ingezet en kunnen product-markt-combinaties snel aangepast worden.