Robot-revolutie: kans voor Brabant!

Robots zijn een aanwinst voor Brabant. Zowel voor de economie als voor de Brabander zelf. Dat is de uitkomst van de Brabantse Robotagenda, die maandagavond 16 januari werd gepresenteerd in het Eindhovense Natlab.

In de agenda – opgesteld door BrabantAdvies in samenwerking met BrabantKennis, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Beagle – worden de kansen voor Brabant als robotregio geschetst. En die zijn er volop. Met de reeds aanwezige kennis, technologie en ervaring kan Brabant een belangrijke rol spelen in de wereldwijde robotica-revolutie.

Toch is die rol op dit moment nog allerminst vanzelfsprekend. “We lopen achter bij de concurrentie terwijl we toonaangevend in robotica kunnen zijn,” aldus Leo Dubbeldam, directeur van BrabantAdvies. “Twente en Delft zijn het meest ambitieus, maar wij hebben de beste papieren. Met windenergie hebben we ons ooit door de Denen de kaas van het brood laten eten. Dat mag niet nog een keer gebeuren.”

Werk aan de winkel dus. En de robotagenda geeft daarvoor de opmaat, in de vorm van drie adviezen voor het Brabant van de 21e eeuw:

1. Zet Brabant als robotregio op de kaart.
Via slimme marketing, het beter etaleren van kennis en kunde en het organiseren van (kennis)uitwisseling tussen robotexperts, ondernemers en beleidsmakers.

 2. Investeer in eigentijdse skills
Bereid mensen via scholing voor op een toekomst met robotica. Integreer robotica in (MBO-)opleidingen en werk aan een post-initieel leersysteem om skills van werkenden te verbeteren.

3. Stimuleer sociale innovatie.
Voor een samenleving met robots is niet alleen technische kennis nodig, maar moet ook gebruik gemaakt worden van sociaal wetenschappelijke, economische, juridische en ethische inzichten.

Klik hier voor de longread ‘Brabant aan de robot?’