Hoe gaan we dit varkentje wassen?

Deze week kreeg het kopen en eten van vlees volop aandacht in verschillende programma’s op tv. Young professional Rianne van den Heuvel bekeek deze programma’s en vroeg zich af: hoe gaan we dit varkentje wassen?

Door: Rianne van den Heuvel

Deze week kreeg het kopen en eten van vlees volop aandacht in verschillende programma’s op tv.

Marijn Franken deelde in de documentaire ‘Vleesverlangen’ haar diep gewortelde verlangen naar vlees. Omdat ze het zo lekker vindt. En haar interne strijd omdat ze weet dat er veel dierenleed is door de consumptie van vlees.

In het programma Broodje Gezond werd aandacht besteed aan het onderzoek dat afgelopen jaar boven tafel kwam: de consumptie van rood vlees kan kankerverwekkend zijn. In het programma wordt deze vraag tegen het licht gehouden.

En tot slot ging de Keuringsdienst van Waarde op zoek naar het varken van de toekomst. Zij bezochten twee verschillende varkensbedrijven. Een kleinschalig varkensbedrijf met zo’n 250 varkens, waar de varkens buiten grazen. En een groot varkensbedrijf met zo’n 50.000 varkens. Daar krijgt een zeug ondertussen twintig biggetjes per bevalling krijgen.

Ik kan je het kijken van deze afleveringen absoluut aanraden. Food for thought.
Het geeft je een kijkje achter de schermen. Het daagt je uit verder te kijken dan alleen je bord. Want wat is de weg voordat het eten op jouw bord komt? Waar komt jouw eten vandaan? En is hetgeen je eet goede voeding voor jou?

#AndereKoek: Hoe ga jij om met jouw #vleesverlangen?

Nu bleek in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde dat het varken dat ondertussen twintig biggetjes kan krijgen, te weinig tepels heeft om al zijn biggetjes een eigen drinkfles (tepel) te geven.

De vraag is: hoe gaan we dit varkentje wassen?

Is dit hoe de natuur het bedoeld heeft, vraag ik me vol verbazing af? Het fokken van de varkens wordt zo gemanipuleerd dat de zeugen steeds grotere getalen biggetjes op de wereld zetten. Dit alles zou een antwoord zijn op de vraag van de consument.

De vraag van de consument schiet er door me heen? Dat is meer vlees consumeren. Aldus de grote bedrijven in deze uitzending. Vleesproductie.

Vleesproductie? Een productie-eenheid voor vleeseiwit.

De rillingen lopen over mijn rug. Wat klinkt het plastisch hè.
Het respect het dier en de natuur ontbreekt voor mij volledig in dit woord. En dan heb ik het alleen nog maar over het woord. Laat staan…

Binnen tien jaar zou de vraag naar vlees bijna verdriedubbelen zijn de voorspellingen. Het automatische antwoord dat hier blijkbaar op wordt gegeven, is het verhogen van de vleesproductie.

Vol ongeloof zit ik voor de televisie. Allereerst omdat er blijkbaar een automatisch antwoord wordt gegeven op dit dilemma. Een automatisch antwoord door… de grote bedrijven? In ieder geval niet door de consumenten blijkt. Is de consument zich wel bewust van dit dilemma? En wordt de consument uitgedaagd om mee te denken over dit dilemma. In de uitzending lijkt het alsof het een dilemma van de grote bedrijven is. Daar waar het wat mij betreft een dilemma van de consument zou moeten zijn. Een dilemma waar de consument over nadenkt. Zodat de consument hier ook naar kan gaan handelen en verantwoordelijkheid in neemt of gaat nemen.

Als je het mij vraagt is het verhogen van de vleesproductie niet per definitie het antwoordt op de groei van onze bevolking en de vraag naar vlees. Er zijn immers meerdere wegen naar Rome. Ik zou willen pleiten voor een onsje minder. Als we allemaal minder vlees zouden eten is er over de gehele linie meer vlees te (ver)delen. Een bijkomend voordeel… uit de aflevering van Broodje Gezond (NPO) afgelopen week blijkt dat dit überhaupt beter is voor onze gezondheid.

Een win-win situatie… zodat dit varkentje gewassen kan worden!

#AndereKoek: Welke verantwoordelijkheid voor vlees kun jij nemen?

 


Foto van Marijke Koenen

PS. In deze blog schreef ik samen met Aniek over de verantwoordelijkheid die ik neem als het om eten gaat.

PS2. Wil je eens een kijkje nemen op een kleinschalig varkensbedrijf? En met eigen ogen zien hoe hoe de varkens daar een rustig leven leiden? In Erp heeft Marijke Koenen haar varkensbedrijf of op zijn Brabants gezegd Vairkensbedrijf Vair, waar zij op een faire manier varkens houdt en vairwend. En in Baarschot, vlakbij Hilvarenbeek, laat Ben Bruurs zijn weidevarkens genieten in de modderpoel van den Elshorst.

Deze blog werd eerder gepubliceerd op de site van de Young Professionals Brabant.