Myrtille Verhagen: ‘It’s all about the mix. Til samenwerking op luchtkwaliteit in Brabant naar een hoger niveau.’

Gezondheid Brabanders in gevaar door luchtvervuiling: ‘Niemand woont op een plek met gezonde lucht’. Zo kopte een artikel in BN De Stem begin deze zomer. Het artikel belichtte het onderzoek dat de Brabantse GGD’en uitvoerden naar de luchtkwaliteit en de impact die het heeft op de inwoners van Brabant. Over dit onderzoek organiseerden de drie Brabantse GGD’en onlangs een webinar waar ook Myrtille Verhagen, beleidsadviseur bij BrabantAdvies en tevens secretaris van de Provinciale Raad Gezondheid sprak.

Myrtille pleit er tijdens haar presentatie voor om de samenwerking op luchtkwaliteit in Brabant naar een hoger niveau te tillen. Daarbij geeft ze aan: ‘Als het gaat om samenwerken: benut de wijsheid, kracht en creativiteit die in onze samenleving zit. It’s all about the mix.’ Ze doelt daarmee op de mix tussen overheidslagen Rijk, provincie en gemeenten, maar ook de mix binnen overheden op afdelingen, de mix van sectoren (landbouw, industrie, wonen en verkeer) en de mix tussen wetenschap en kennispartners (wat kan data betekenen?). ‘En last but not least: Pak de inwoners erbij in de samenwerking.’

De provincie Noord-Brabant streeft een hoog ambitieniveau na als het gaat om gezondheid zoals tot uiting komt in het Beleidskader Gezondheid 2021-2030. Drie gezonde levensjaren erbij voor elke Brabander in 2030 is een hele opgave. Myrtille: ‘Een unicum. Want voor het eerst is er echt een gezondheidsbeleid voor de hele provincie. Waarbij de provincie een Health in all policies bepleit: op veel beleidsterreinen wordt gezondheid als ambitie neergezet. ‘Maar’, benadrukt Myrtille ‘met ambities alleen gaan we het niet waarmaken. We hebben iedereen nodig. Van gemeenten tot inwoners.’ Ze houdt een afsluitend pleidooi om te komen van denken naar doen, om echt samen stappen te zetten. Volgens Myrtille is het de kunst om het niet bij grote woorden te laten. Daar gaf ze zelf al een voorzet voor. Welke voorzet dat is? Dat hoor je terug in het webinar (vanaf 24.25).

Laat je inspireren:

Het webinar kun je hier terugkijken.
Vragen over het webinar? De bijbehorende Q&A download je hier.
Ons advies waar ook waardevolle inzichten voor gemeenten in zitten: Een gezond Brabant voor iedereen kun je hier downloaden.
Een recent onderzoek van de Gezondheidsraad over Kansen voor gezondheidswinst in omgevingsbeleid vind je hier.

Heb je na het bekijken van het webinar nog vragen? Mail Myrtille: M.verhagen@Brabantadvies.com. Ze staat je graag te woord.