Deze week deed Marius Zuurbier, voorzitter van de Young Professionals Brabant een belangrijke oproep aan het Brabants bestuur. Tijdens de eerste talkshow What’s Smart in het Brabant Ontmoet Café op de Dutch Design Week sprong Marius op de zeepkist en sprak bestuurders aan. Want in het Bestuursakkoord wordt gesproken over vernieuwing, de hete aardappel niet doorschuiven, lef en ‘We doen het samen’. De oproep was dan ook maak die belofte waar.

‘Brabantse bestuurders. What’s smart? Maak nu eens echt werk van ‘We doen het samen’. Geef ruimte aan verandering van onderop. Geef ruimte aan jongeren. Zo werken we samen aan een toekomstbestendig Brabant dat we met trots door kunnen geven.’

Tijdens de talkshow werd vervolgens doorgepraat over jongerenparticipatie. Hoe kun je in een toekomstbestendig Brabant het woord geven aan jongeren? Op welke manier geven we jongeren echt een stem aan tafel? Juist ook het belang van ruimte geven aan initiatieven van onderop werd door Europarlementariër Tom Berendsen benadrukt. ‘Ruimte geven aan initiatieven van onderop, daar zijn wij in Nederland slecht in geweest. Als mensen iets willen, zorg dan dat dat mogelijk is. Of dat nou gaat om jongeren met een mooi initiatief of groepen die een buurthuis willen overnemen, of een energiecoöperatie die van onderop ontstaat. Initiatieven vanuit de samenleving moet je ruimte geven en stimuleren’, aldus Tom.

De Young Professionals Brabant kijken terug op een inspirerende ochtend waarin ze ruimte voor het jongerenperspectief en ruimte voor de ideeen en initatieven van jongeren weer op de kaart konden zetten. Eerder deden de Young Professionals Brabant met hun Manifest Geef ruimte aan jongeren al een stevig pleidooi om jongeren te betrekken bij besluitvorming over de vraagstukken die hen aangaan.

Fotografie: Elles van Pinxteren